Schipholtaxi, taxibestellen vroeger.

Een Schipholtaxi is tegenwoordig heel wat anders dan vroeger. Zoals mensen wel eens vaker zeggen vroeger was alles beter gaat in dit geval gedeeltelijk op. Taxiland is de afgelopen jaren erg aan verandering onderhevig geweest en veranderd nog steeds. Door de veranderingen is een taxi bestellen naar de luchthaven Schiphol wel veel makkelijker en goedkoper geworden. Tegenwoordig kun je beter online je taxivervoer naar de luchthaven bestellen, zoals bij Goedkoopnaarschiphol.nl

Voor het jaar 2000 dure taxivergunningen

Zo hadden we voor het jaar 2000 de dure taxivergunningen van wel meer dan drie ton guldens. Deze bedragen werden in Amsterdam voor een hele taxivergunning betaald. Op de luchthaven Schiphol werden om als vaste Schipholtaxi te mogen rijden nog hogere bedragen betaald. Het aantal taxi’s waren gereguleerd en er was een maximum van het aantal taxi’s. In het jaar 2000 moest alles anders ten behoeve de marktwerking en alles zou beter worden voor taxiondernemer en de klant.

Deregulering puinhoop

Inmiddels weten we dat de uitkomt hiervan een grote puinhoop was geworden. Het ging er in Den Haag gewoon om dat er banen gecreëerd werden. Dat het ten koste ging van de oud gediende was hun een zorg. Honderdeenduizenden guldens gingen in rook op, en veel oudere taxichauffeurs die zelfstandig waren hadden opeens een pensioen probleem. Hun appeltje voor de dorst was verdwenen.

Omdat iedereen met een rijbewijs maar taxi mocht rijden kwamen er veel minderheden op de taxi’s die vaak amper Nederlands spraken en in oude aftandse auto’s reden. Het niveau daalde tot een dieptepunt en klanten werden vaak opgelicht.

Opkomst Schipholtaxi via internet bestellen

Bijna gelijk met de deregulering taxi vonden ook taxibedrijven de weg op internet. Het taxibedrijf Goedkoopnaarschiphol.nl was een van de eerste waar je een stuk voordeliger een taxi naar Schiphol kon bestellen. Vaste tarieven en meteen al weten wat een taxi gaat kosten is heel normaal. Stap je zo maar in een taxi dan weet je nooit wat de kosten zijn en dat is eigenlijk heel vreemd.

Nieuwe domeinnamen

Met dit schrijven in 2015 komen er steeds meer nieuw domeinextenties beschikbaar. Het gaat om namen die eindigen op taxi, expert of bijvoorbeeld Amsterdam. Een voorbeeld hiervan is de website Schipholtaxiservice.Amsterdam.

En een nieuwe Taxi.expert website bijvoorbeeld www.taxi.expert

Diploma taxiondernemer weg in 2016

Inmiddels is er al weer meer gereguleerd en zijn er heel veel minderheden aan het taxi rijden. Nu bijna 2016 gaat er weer een verplichting voor de taxiondernemer verdwijnen, namelijk het ondernemers diploma taxi. Iedereen met een rijbewijs, een bewijs van goed gedrag en een inschrijving van de Kamer van Koophandel mag straks als zelfstandige een taxi besturen.

Taxiwet 2016 aanpassing door UBER ?

Waar dat vandaan komt is waarschijnlijk het taxibedrijf UBER, waar meer dan een miljard dollar in gepompt wordt door verschillende investeerders. Zij bezitten over een zeer groot kapitaal en willen wereldwijd de taximarkt veroveren met een taxi-app. Zo heeft Google er 258 miljoen dollar in zitten, Goldman Sachs/ Jeff Bezos 37 miljoen en Microsoft 137 miljoen dollar. Buiten deze investeerders zijn er inmiddels nog meer bijgekomen. Het papieren rendement loopt al in de miljarden.

Omdat UBER problemen had met de huidige wetgeving en zelf hoge boetes heeft gekregen, werd het wel duidelijk dat door de vele taxi-apps (buiten UBER zijn er nog vele) de wet was verouderd. Het speelt UBER in Nederland dan ook in de kaart dat zzp’ers makkelijker de markt kunnen betreden en dus ook voor UBER kunnen rijden.

In het kort

  1. Taxi naar Schiphol makkelijker en goedkoper te bestellen
  2. Voor jaar 2000 dure taxivergunningen met name Amsterdam
  3. 2015 het jaar van de nieuwe domeinnamen
  4. 2016 afschaffing ondernemers diploma taxi
  5. Uber oorzaak aanpassing taxiwet?

Bronnen

Voor het totale overzicht van alle investeerders biedt Crunchbase een zeer handig overzicht. De overige geraadpleegde bronnen zijn:

  1. Waarde Uber december 2011 en augustus 2013: Business Insider
  2. Waarde Uber juni 2014: Wall Street Journal
  3. Waarde Uber december 2014: Wall Street Journal
  4. Waarde Uber juli 2015: Reuters
  5. Iiccii.nl

 

admin